Voor wie is BSR geschikt?

Body Stress Release is geschikt voor iedereen met uiteenlopende klachten, van pasgeboren baby tot hoogbejaarde mens. Lees hieronder wat BSR voor volwassenen, ouderen, zwangeren, baby's, peuters, basisschoolkinderen en jongeren kan betekenen.

Volwassenen
Werk, relatie, gezin, sport en hobby... De hoeveelheid of intensiteit aan uitdagingen in het dagelijks leven vragen soms net iets teveel en kunnen dan voor body stress zorgen. Stress is iets wat in ieders leven voorkomt en hoeft niet altijd negatief te zijn. Wel is het belangrijk een evenwicht te behouden, zodat er niet teveel aan stress ontstaat. Anders gaat het lichaam de stress opslaan en voor klachten zorgen. 

Zit u iedere dag langer dan 2 uur achter de computer of veel in de auto? 
Heeft u een beroep waarmee u uw lichaam zwaar belast? Of staat u uren achter elkaar? 
Doet u werk waarbij u langdurig dezelfde beweging maakt of moet u vaak in een vreemde houding werken? 
Werkt u regelmatig onder flinke tijdsdruk? 
Heeft u (sport)blessures opgelopen?
Heeft u een val, ongeluk of andere heftige gebeurtenis meegemaakt?


Dan is het zeer waarschijnlijk dat u body stress opbouwt en dat de klachten die u ervaart hieruit voortkomen. Body Stress Release kan deze opgeslagen stress weer vrij maken.


Ouderen

Ouderdom komt met gebreken... Herkent u zich in deze uitdrukking? Veel ouderen laten het feit dat ze zich wat minder makkelijk kunnen voortbewegen of dat ze door het leven gaan met klachten, gelaten over zich heen komen. Toch hoeft dat niet! Body Stress Release kan ervoor zorgen dat het lichaam weer soepeler wordt en blijft, en dat ongemakken verminderen of verdwijnen. Want het lichaam is zelfs in staat om stress dat opgebouwd is gedurende een heel leven los te laten met behulp van Body Stress Release.

Zwangeren
Zwanger zijn is in principe een natuurlijk proces. Toch vraagt het veel van het vrouwenlichaam. De spieren en aanhechtingen van de spieren aan de botten, vooral in het gebied rond de bekkenbodem, worden behoorlijk op de proef gesteld, zowel tijdens de zwangerschap als bevalling. Dit kan diverse klachten veroorzaken zoals bekkeninstabiliteit, ongewild urineverlies en pijn aan het schaambeen waardoor sommige vrouwen niet meer in staat zijn om te lopen. In de laatste maanden van de zwangerschap kun je als zwangere ook last hebben van maagzuur en ademhalingsproblemen, omdat het kind groter wordt en andere organen daarvoor ruimte moeten maken. Voor zwangeren is het mogelijk om een BSR-behandeling te ondergaan, zelfs tot vlak voor de bevalling. Op de behandelbank wordt u goed ondersteund met kussens.

Na de bevalling hebben vrouwen tijd nodig om te herstellen. Het lichaam heeft een flinke krachtsinspanning geleverd. Het is bezig in zijn oude vorm terug te komen en de hormoonhuishouding moet weer een nieuwe balans vinden. Dit terwijl je als kersverse moeder vaak maar weinig slaap krijgt en alle tijd en energie uitgaat naar de baby. Als er een tijd is dat je als mens body stress opbouwt, dan is het wel vlak na een bevalling! En hoewel de vader niet direct de fysieke gevolgen van een bevalling ondervindt, is ook hij in veel gevallen in deze periode onderhevig aan body stress.


Baby's
Het ter wereld komen brengt voor een baby de nodige stress met zich mee. Wanneer het om een normale bevalling gaat, valt het doorgaans nog wel mee. Maar zeker wanneer een kindje wordt geboren in stuitligging of ter wereld komt met behulp van een vacuümverlossing, tangverlossing of keizersnede, dan is de kans zeer groot dat het body stress heeft opgelopen. Gevolgen kunnen zijn dat het kindje veel huilt, slecht drinkt of veel spuugt, buikkrampjes heeft of overgevoelig is voor aanraking, waardoor het snel huilt bij het verschonen of wanneer het opgetild wordt. Ook zie je vaak dat deze baby's zich 'overstrekken', erg onrustig zijn of een sterke voorkeurshouding ontwikkelen en steeds op één zijde van hun hoofd liggen. Als deze spanning niet vroegtijdig wordt behandeld, kunnen kinderen tijdens het opgroeien allerlei andere klachten ontwikkelen, zoals bedplassen, groeipijnen en niet stil kunnen zitten.

De BSR-practitioner voert tests uit terwijl de baby op de borst van een van de ouders ligt of op schoot zit. De druk die wordt uitgeoefend is zeer licht en niet hinderlijk voor de baby. Vaak valt een baby, nadat de opgeslagen body stress is gereleased, in een diepe slaap.

Aanwezige body stress bij baby's is te herkennen aan:

- regelmatig/voortdurend huilen zonder aanwijsbare reden
- kromtrekken van het ruggetje bij het optillen of het verschonen van de luier (overstrekken)
- met het hoofdje altijd dezelfde kant op liggen (voorkeurshouding)
- overbeweeglijkheid van armpjes en beentjes
- of juist te stijve of te weinig beweeglijke ledematen
- na verloop van tijd de oogjes niet goed kunnen focussen
- last hebben van darmkrampjes of ontregelde stoelgang
- voedsel teruggeven of allergisch reageren op voedsel
- niet goed (bij de moeder) kunnen drinken (slikreflex)
- allergische reactie op de huid
- niet graag op zijn buikje willen liggen of huilen als het zijn hoofdje optilt


Peuters en kleuters
Peuters en kleuters klimmen, klauteren, springen, rennen. Dit is belangrijk voor hun ontwikkeling. Maar door een flinke valpartij of heftige bewegingen tijdens het spelen kunnen kinderen body stress opbouwen. Ook kan het zijn dat een peuter of kleuter nog rondloopt met body stress, opgelopen tijdens de bevalling. Is je kind druk of onrustig, wat zich uit in moeilijk stil kunnen zitten, niet kunnen luisteren of zich moeilijk kunnen concentreren? Heeft het darmproblemen zoals diarree of constipatie? Of heeft je kind problemen met slapen? Body stress zou wel eens de oorzaak kunnen zijn.
Kleine kinderen kunnen niet altijd verwoorden wat zij voelen, maar ouders kunnen vaak wel signalen waarnemen die duiden op de aanwezigheid van body stress. Ook kan het bijvoorbeeld zijn dat een kind, dat normaal gesproken vaak vrolijk is, koppig en weerbarstig wordt. Een kind kan ook praten over een 'gek gevoel in mijn buik' of klagen over 'gevoelige benen'.
Kinderen hebben plezier in Body Stress Release, omdat ze het als iets prettigs ervaren. Ze worden zich bewust van het 'andere' gevoel in hun lichaam als de opgeslagen spanning is verdwenen. Kinderen die BSR behandelingen hebben gehad, voelen vaak wanneer ze weer een release nodig hebben en vragen er dan zelf om.

Body stress bij peuters en kleuters is te herkennen aan:

- overmatige beweeglijkheid, onrustig gedrag
- knarsetanden tijdens het slapen
- slecht slapen
- niet willen lopen, maar gedragen willen worden
- groeipijnen
- moeite met eten
- darmproblemen zoals diarree of constipatie
- bij het lopen de voetjes naar binnen draaien


6- tot 12-jarigen
Opgroeien met een gezond lichaam geeft zelfvertrouwen. Een ontspannen, blij, gezond en sterk kind: welke ouder wenst zich dat niet? Toch kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar last hebben van body stress. Dit kan zich uiten in een lage weerstand, slecht slapen, lusteloosheid, een gebrek aan concentratie op school, darmproblemen, onrustig gedrag, boze buien of ADHD. Een vervelend probleem is als kinderen op deze leeftijd nog bedplassen. Dat kan een kind erg onzeker maken, vooral wanneer het wil gaan logeren bij vriendjes of met school op kamp gaat. Body stress is hier mogelijk de oorzaak van en met enkele releases kan dit probleem over het algemeen opgelost worden.
Kinderen kunnen ook op een onjuiste manier zitten. Veel rugklachten ontstaan in de schoolbanken of bij het te lang en verkeerd voor de computer of tv zitten. Ook door minder buitenspelen en veel tijd met gebogen hoofd bezig zijn met hun smartphone of tablet ('tabletnek'), ontwikkelen kinderen nekpijn, hoofdpijn en rugklachten.
Op deze leeftijd beginnen kinderen vaak met een sport. Wanneer dit het uiterste van het kind vraagt of wanneer kinderen blessures oplopen, bouwt zich in het lichaam body stress op. Ook emotionele stress zoals een scheiding van de ouders kan zich in het lichaam vastzetten.

Body stress bij 6- tot 12-jarigen is te herkennen aan:

- groeipijnen
- gebrek aan concentratie
- niet kunnen stilzitten, onrustig gedrag
- lusteloosheid, vermoeidheid
- slaapproblemen
- onvoldoende coördinatie tussen ogen en ledematen (o.a. last met sportuitoefening)
- buikpijn
- hoofdpijn, migraine
- boze buien, agressief gedrag


Jongeren
Ook jongeren kunnen veel baat hebben bij Body Stress Release. Lichamelijk en emotioneel verandert er veel in deze leeftijdsfase. Door bijvoorbeeld een verkeerde houding (veel voorovergebogen en/of onderuitgezakt zitten, opgetrokken schouders e.d.) of emotionele spanningen kunnen spieren verstrakken en wordt er spierspanning opgeslagen in het lichaam. Dat kan leiden tot allerlei klachten, zoals rug- en nekpijn, concentratieproblemen, vermoeidheidsverschijnselen, hoofdpijn, migraine, darmklachten, menstruatiepijn en/of slaapproblemen.


Door een kind vrij te maken van lichaamsspanning, wordt het ondersteund in zijn normale groei en ontwikkeling.